top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαstayiafarm

Ελληνικό μέλι από ατόφιο χρυσάφι!

Το μέλι Vasilisa με βρώσιμα φύλλα χρυσού κατακτά τον κόσμο.


Ο χρυσός ήταν ανέκαθεν σύμβολο εξουσίας και δύναμης. Για χάρη του βασιλιάδες διεξήγαγαν πολέμους, μηχανορραφούσαν και σε πολλές περιπτώσεις το χρησιμοποιούσαν για να εξαγοράσουν συμμαχίες. Το πολύτιμο μέταλλο ήταν επίσης το αγαπημένο αντικείμενο των γυναικών αφού κοσμούσε το ανθρώπινο δέρμα προσφέροντάς του μια ιδιαίτερη λάμψη.

Για τον Γιάννη Καρυπίδη και την Σταυρούλα Θεοδώρου, ο χρυσός στάθηκε η αφορμή για να παραμείνουν στην Ελλάδα, τη στιγμή που είχαν ήδη οργανώσει την μετανάστευσή τους στη Βρετανία. «Βλέποντας πίσω, πραγματικά δεν μπορώ ακόμη να πιστέψω πώς μέσα σε μόλις δύο χρόνια φτάσαμε έως εδώ. Προφανώς και δεν μετανιώνουμε που αποφασίσαμε να μείνουμε στην Ελλάδα και να κάνουμε πράξη το όνειρό μας», λέει ο Γιάννης.

Τι ακριβώς έκαναν; Δημιούργησαν το δικό τους θυμαρίσιο μέλι προσθέτοντας σ’ αυτό βρώσιμα φύλλα χρυσού και το ονόμασαν VASILISA. Η ιδέα «γεννήθηκε» πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν διασκέδαζαν στο γάμο ενός φιλικού ζευγαριού. Εκεί τους προσφέρθηκε σαμπάνια με βρώσιμα φύλλα χρυσού. Η γεύση τους εντυπωσίασε τόσο που αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο με το μέλι. Η οικογένεια της Σταυρούλας παρήγαγε άλλωστε το δικό της μέλι, εδώ και δεκαετίες, κι έτσι το ζήτημα της τεχνογνωσίας είχε λυθεί.

Η ελληνική πατέντα δεν άργησε να πάρει τη μορφή επιχείρησης, η οποία συστάθηκε με την επωνυμία Stayia Farm, από τα αρχικά των ονομάτων τους Sta (Σταυρούλα) και Yia (Γιάννης). Για συσκευαστήριο αξιοποίησαν ένα ακίνητο που διέθεταν και το επόμενο στάδιο ήταν ο σχεδιασμός της συσκευασίας του προϊόντος που θα έφτανε στον τελικό καταναλωτή. «Ελέγχουμε όλη τη διαδικασία. Από τη βιολογική παραγωγή μελιού έως το ράφι», αναφέρει ο Γιάννης.

Η δική τους Vasilissa, με φύλλα βρώσιμου χρυσού 24 καρατίων δεν άργησε να πάρει το δρόμο της για το εξωτερικό. Τα προϊόντα έχουν τοποθετηθεί στα μεγαλύτερα ντελικατέσεν του πλανήτη, φτάνοντας και στα ράφια των Harrods. «Ο βρώσιμος χρυσός είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για τον οργανισμό χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθιστώντας το προϊόν μας το μοναδικό του είδους του στον κόσμο», αναφέρει ο Γιάννης Καρυπίδης κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στη συσκευασία των προϊόντων: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχεις τα πάντα. Η εμφάνιση είναι κάτι που τραβάει την προσοχή, κι εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία σε κάθε λεπτομέρεια».

Το προϊόν κέρδισε μεταξύ άλλων και το Βραβείο Καινοτομίας Τροφίμων ενώ για τη γνωριμία της Stayia Farm με το ευρύ κοινό σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρουσία της μέσω της επίσημης σελίδας του διαγωνισμού «Share your success» στο Facebook -στον οποίο και διακρίθηκαν- που διοργάνωσε η Cosmote στα πλαίσια της κοινωνικής υπευθυνότητας.


Εκτός από τα φύλλα χρυσού που αποτελούν σήμα κατατεθέν της Stayia Farm, η συλλογή «Vasilissa» -πιστοποιημένη με ISO 22000- περιλαμβάνει ελληνικό μέλι με τις ιδιότητες του βασιλικού πολτού, της μαστίχας Χίου, του ξύλου κανέλας, της λεβάντας, του θιβετιανού γκότζι μπέρι και της καυτερής κόκκινης πιπεριάς. Κι όπως υπόσχεται ο Γιάννης Καρυπίδης, «οι πειραματισμοί στις γεύσεις συνεχίζονται με καινοτόμες προσμίξεις, όπως μέλι από παραγωγή αρωματικών φυτών και πολλές ακόμη ιδέες τις οποίες αναμένεται να δοκιμάσουμε σύντομα».4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page