top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαstayiafarm

“Vasilissa” στην καρδιά μας…, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Έγινε ενημέρωση: 10 Απρ 2018

Το μέλι δάσους της Stayιa farm ήταν το τελευταίο πραγματικά νόστιμο και ποιοτικό προϊόν που δοκίμασα το ‘13. Μάλιστα, ίσως το είδατε και στο νόστιμο top 5 που δημοσίευσα πριν λίγες ημέρες. Έλαβα μια τσάντα με τα υπέροχα βαζάκια «Vasilissa» την παραμονή της πρωτοχρονιάς και άλλαξα τον χρόνο μαζί τους. Η πρώτη κουταλιά, από μόνη της, με έκανε να θέλω να μάθω περισσότερα γι’ αυτό brand με την πολύ κομψή παρουσία στα social media και τις εκλεκτές γεύσεις στο ενεργητικό του. Γι’ αυτό το λόγο, ήρθα σε επικοινωνία με τον Γιάννη Καρυπίδη, ο οποίος, μαζί με τη σύντροφό του Σταυρούλα Θεοδώρου, ίδρυσε το 2012 τη Stayia farm, με έδρα μια βιολογική φάρμα στη Χαλκίδα.




Έμαθα ότι το όνομα που διάλεξαν προέρχεται από τα αρχικά τους (Stavroula – Yiannis), κάτι που δεν θα σκεφτόμουν ποτέ από μόνη μου και ότι στα αρχαία ελληνικά «στάγια» σημαίνει «πλάτανος». Κατάλαβα ότι το καθετί είναι μελετημένο προσεκτικά, η αισθητική και το γούστο των υπευθύνων είναι υπέροχα και με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη. Η Σταυρούλα ήδη είχε ασχοληθεί με τη μελισσοκομία και οι δυο τους είχαν κάνει κάποια σεμινάρια στο ΑΠΘ για τα αρωματικά φυτά και την καλλιέργεια τους. «Όλα αυτά σε μια ουδέτερη στιγμή της ζωής μας, ήρθαν να δώσουν σάρκα και οστά στη Stayia Farm. Τη φάρμα που «ποτίσαμε» με πείσμα και πολλές φιλοδοξίες!», μου λέει ο Γιάννης. Λίγο να μιλήσεις με αυτούς τους νέους ανθρώπους, θα καταλάβεις αμέσως την όρεξη που έχουν για δουλειά, το πείσμα, την σπίθα, το κέφι. Γι’ αυτό και όλα περνάνε από το χέρι του ζευγαριού, εργάζονται οι ίδιοι ακούραστα για το καθετί και κυνηγάνε όλες τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, ώστε οι γεύσεις τους να γίνουν γνωστές παγκοσμίως.

Ξεκίνησαν λανσάροντας μια σειρά τριών γεύσεων με βάση το μέλι: το θυμαρίσιο, το μέλι δάσους με βασιλικό πολτό και γύρη και το προϊόν που έδωσε στη stayia farm τη μεγάλη δημοσιότητα, το θυμαρίσιο μέλι με φύλλα βρώσιμου χρυσού 24 καρατίων. Σήμερα, μετράνε 11 κωδικούς μελιού και 2 βασιλικού πολτού. Όλες οι γεύσεις γίνονται πραγματικότητα έπειτα από έμπνευση του ίδιου και της Σταυρούλας και ακολουθούν γευστικές δοκιμές για να καταλήξουν στην καλύτερη. Σκοπός της εταιρείας είναι οι εξαγωγές και η ανάδειξη του ποιοτικού ελληνικού μελιού στο εξωτερικό, καταφέρνοντας σήμερα να βρίσκονται στα ράφια 15 ευρωπαϊκών χωρών αλλά και στις Η.Π.Α. Ευτυχώς, τα υπέροχα βαζάκια τους μπορείτε να τα βρείτε και σε επιλεγμένα delicatessens στην Ελλάδα καθώς και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας. «Ένα μεγάλο όνειρο και παράλληλα μια τεράστια φιλοδοξία μας, είναι να καταφέρουμε να καθιερωθούμε σε όλες αυτές τις χώρες που έχουν πάει τα προϊόντα μας και να μπορέσουμε να αναδείξουμε επάξια τα ελληνικά χαρακτηριστικά του μελιού!», τονίζει ο Γιάννης.


Φυσικά, σε όλο αυτό το εγχείρημα δεν έλειψαν ποτέ οι δυσκολίες και ακόμα υπάρχουν, κυρίως η δυσπιστία που έχουν να αντιμετωπίσουν σαν Έλληνες επιχειρηματίες από εκείνους του εξωτερικού. «Δεν είναι εύκολο να συναγωνιστείς τους Ισπανούς ή τους Ιταλούς, αλλά όρεξη από τους νεοέλληνες υπάρχει και σε αυτή την κούρσα σημασία έχει να τρέχεις και όχι αν θα ξεπεράσουμε ποτέ τους Ιταλούς», μου λέει ο Γιάννης και συνεχίζει: «Έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα και πρέπει όλοι να το χειριστούμε κατάλληλα: την τεχνολογία και όλα αυτά που σου προσφέρει. Με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με το ότι δεν υπάρχει πλέον Έλληνας που να μη μιλά την αγγλική, νομίζω πως όλα είναι στα χέρια και στους στόχους μας!».


Αυτή τη χρονιά, δεν θα επαναπαυθούν σε ό, τι έχουν ήδη υλοποιήσει αλλά, όπως μας είπε ο Γιάννης, υπάρχουν διάφορα σχέδια και πολλές ιδέες που θα πάρουν σάρκα και οστά σύντομα! Και το πιστεύω ότι θα ακούμε μόνο καλά νέα από τη Stayia farm, γιατί δουλεύουν οικογενειακά, συσπειρωμένοι και αγαπημένοι. «Η συσκευασία ήταν μια ιδέα της αδερφής μου Ευγενίας Καρυπίδου και όλο το υπόλοιπο δημιουργικό, ετικέτα και στήσιμο, της άλλης μου αδερφής που τυγχάνει να είναι graphic designer στο Λονδίνο», λέει ο Γιάννης και λάμπει από υπερηφάνεια!

Τους αξίζει η αναγνώριση και τα πολλά συγχαρητήρια, γιατί μας βγάζουν ασπροπρόσωπους στο εξωτερικό και δεν κάνουν καμία έκπτωση σε ποιότητα και γεύση!

Πηγή: FLUST


26 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page