top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαstayiafarm

Ένα βήμα προς το μέλλον της μελισσοκομίας η Stayia Farm

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, και με όπλο την ποιότητα, κατέκτησαν τις καλύτερες αγορές του κόσμου βάζοντας την επιχειρηματικότητα σε άλλη διάσταση.


Όταν βλέπεις νέους ανθρώπους να αφήνουν την επαγγελματική τους καριέρα ή το αντικείμενο των ακαδημαϊκών σπουδών τους και να στρέφονται σε δραστηριότητες της υπαίθρου, σίγουρα τα μηνύματα είναι θετικά. Ειδικά, όμως, όταν τα αποτελέσματα των επιλογών τους ξεπερνούν κάθε προσδοκία, τότε όλα αυτά είναι σαφή μηνύματα ότι πρέπει να αναθεωρηθούν όλες εκείνες οι απόψεις και πρακτικές της λογικής του «δεν γίνεται τίποτα».

Αυτήν τη θετική εικόνα σχηματίσαμε μετά την επικοινωνία μας με τους συντελεστές της STAYIA FARM. Η αγροτική αυτή επιχείρηση έχει την έδρα της στη Δροσιά Χαλκίδας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να απλώσει τα φτερά της και να προωθεί τα προϊόντα της σε όλον τον κόσμο (Ευρώπη, Καναδά, Αμερική, Ιαπωνία, αραβικές χώρες). Ο ιδρυτής και μέτοχος της εταιρείας, Γιάννης Καρυπίδης, περιγράφει στην «ΥΧ» τα αλματώδη βήματα ανάπτυξής της: «Ο στόχος από την αρχή του ξεκινήματος (πριν από τέσσερα χρόνια) ήταν η ποιοτική διαφοροποίηση του μελιού μας. Αξιολογώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και πιστοποιώντας το μέλι ως βιολογικό, προσπαθήσαμε να το συνθέσουμε και με άλλες γεύσεις. Μία από αυτές ήταν και ο βρώσιμος χρυσός, τον οποίο συνδυάσαμε με θυμαρίσιο μέλι. Το προϊόν συσκευάστηκε με ιδιαίτερο τρόπο και η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ θετική. Το εγχείρημα αυτό μάς έδειξε τον δρόμο για τις αγορές και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προϊόντα μας βρέθηκαν στα ράφια διάσημων καταστημάτων του εξωτερικού. Το άνοιγμα αυτών των αγορών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης. Με τις δικές μας ποσότητες δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τις παραγγελίες και για αυτόν τον σκοπό ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με 21 μελισσοκόμους από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Η επιλογή αυτών των παραγωγών έγινε με βάση την ποιoτική υπεροχή και των δικών τους προϊόντων».

Βλέποντας τις δυνατότητες της ελληνικής μελισσοκομίας, η επιχείρηση στράφηκε στην έρευνα: «Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δημιουργήσαμε τρία νέα προϊόντα με βάση τον βασιλικό πολτό και με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Εξετάσαμε, επίσης, όλες τις επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και αξιοποιήσαμε το σχετικό πρόγραμμα Horizon 2020. Ξεκινήσαμε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για τον έλεγχο της Εύβοιας από επιβλαβείς ρύπους».

Κλείνοντας, ο κ. Καρυπίδης τόνισε «την αναγκαιότητα της καλύτερης στήριξης και προβολής του ελληνικού μελιού στις άλλες χώρες, διότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική μελισσοκομία».


Πηγή: ypaithros

45 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page