top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαstayiafarm

Ελληνικός Βασιλικός Πολτός Vasilissa



Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον βασιλικό πολτό

Όλοι γνωρίζουμε για τα μοναδικά οφέλη που έχει η κατανάλωση βασιλικού πολτού για την υγεία μας, όμως τί είναι αυτό που κάνει τον βασιλικό πολτό την υπερτροφή που όλοι γνωρίζουμε;


Τόσο το μέλι όσο και ο βασιλικός πολτός παράγονται από τις εργάτριες μέλισσες. Η διαφορά στον τρόπο παραγωγής τους έγκειται στο γεγονός ότι το μέλι είναι ένα προϊόν που «φτιάχνουν» οι μέλισσες με μία σειρά διεργασιών και την συνδρομή εξωτερικών παραγόντων, ενώ ο βασιλικός πολτός παράγεται απευθείας από ειδικούς αδένες που διαθέτουν οι εργάτριες μέλισσες στον φάρυγγα τους.

Για την παραγωγή μελιού, οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ, κατόπιν το παραδίδουν σε μία δεύτερη ομάδα εργατριών μελισσών στην κυψέλη οι οποίες το μασάνε για αρκετά λεπτά. Τα ένζυμα που προκύπτουν από το μάσημα αυτό, μετατρέπουν το νέκταρ σε μια ουσία αποτελούμενη από μέλι και νερό. Αφού το μάσημα ολοκληρωθεί, η ουσία που έχει προκύψει διαχέεται σε κηρήθρες. Μία τρίτη ομάδα εργατριών μελισσών σφραγίζει τις κυψελίδες με κερί ώστε το μέλι να προστατεύεται. Το μέλι αποτελεί τροφή για ολόκληρο το μελίσσι, ειδικότερα κατά τους χειμερινούς μήνες οπότε και η πρόσβαση στο νέκταρ των φυτών είναι περιορισμένη.


Ο δε βασιλικός πολτός παράγεται από το σώμα των μελισσών και αποτελεί τροφή για τις προνύμφες οι οποίες χάρη στον βασιλικό πολτό μετεξελίσσονται σε βασίλισσες μέλισσες. Οι εργάτριες μέλισσες τρέφονται με μέλι και γύρη. Το σώμα τους απορροφά τα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφών και τις βοηθά να παράξουν τον βασιλικό πολτό με τον οποίο ταΐζουν τις προνύμφες μέχρι 24 ωρών. Τις προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες καθώς και την βασίλισσα του μελισσιού τις ταΐζουν στόμα με στόμα. Όσο περισσότερο ταΐζεται η βασίλισσα τόσο περισσότερο γεννά φτάνοντας μέχρι και τις 2500 αυγά σε ένα 24ωρο.

Ο βασιλικός πολτός είναι η πλουσιότερη υγιεινή φυσική τροφή και προσδίδει στο σώμα την αναγκαία του ισορροπία. Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στο σώμα ο βασιλικός πολτός αξίζει να σημειωθεί ότι «εντοπίζει» τα αδύναμα σημεία του οργανισμού και τον ενισχύει δίνοντας του ακριβώς αυτό που έχει ανάγκη.


Γιατί τον βασιλικό πολτό Vasilissa

Στην Stayia Farm είμαστε αφοσιωμένοι στην παραγωγή αγνού βασιλικού πολτού, απαλλαγμένου από συντηρητικά και άλλες ουσίες που καταστρέφουν τις θρεπτικές του ιδιότητες. Από την συλλογή του μέχρι και την συσκευασία του φροντίζουμε ώστε να διατηρούμε όλες τις ιδιότητες και τα θρεπτικά του οφέλη.


Ως προς τη σύστασή του ο βασιλικός πολτός αποτελείται κατά 65% από υγρασία, σάκχαρα 18%, πρωτεΐνες 17%, λιπαρά οξέα 4%, μεταλλικά στοιχεία 2%, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία 3%, ένζυμα. Φτάνοντας το τελικό προϊόν στο τραπέζι του καταναλωτή διατηρούνται όλα τα στοιχεία του και κατά συνέπεια οι ευεργετικές του ιδιότητες.


Μερικά από τα οφέλη αυτά εντοπίζονται:

Στην πρόληψη εποχικών ιώσεων.

Στην επούλωση πληγών.

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα .

Μειώνει τη χοληστερίνη και τα αλλεργικά συμπτώματα.

Καταπολεμά την κόπωση και τις αϋπνίες ενώ δρα και κατά της κατάθλιψης και τους άγχους.

Εξασφαλίζει ομορφιά και λάμψη αφού αποδεδειγμένα μειώνει τις ρυτίδες. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται και σαν καλλυντική κρέμα απευθείας στο δέρμα.

Λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας και παράλληλα βοηθά στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Ενισχύει τη μνήμη.

Δίνει ενέργεια και αντοχή κάνοντας το ιδανικό προς κατανάλωση από αθλητές.

Τονώνει το νευρικό σύστημα.

Ο βασιλικός πολτός Vasilissa συνοδεύεται από ένα πλαστικό κουταλάκι- δοσομετρητή (πρέπει να χρησιμοποιούμε πλαστικό και όχι μεταλλικό κουταλάκι) που δίνει ακριβώς την ημερήσια ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε πρωί πριν το πρώτο γεύμα για καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.


Ανάλογα με τους λόγους για τους οποίους λαμβάνει κανείς βασιλικό πολτό, ποικίλει και η διάρκεια λήψης του. Για τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται για ενδυνάμωση και πρόληψη χορηγείται για 20ήμερα διαστήματα με ενδιάμεση παύση 10 ημερών. Για περιπτώσεις αντιμετώπισης κάποιας ασθένειας ή για την λήψη του από μικρά παιδιά καλό είναι να συμβουλευτεί κανείς τον γιατρό του. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί εδώ ότι, με εξαίρεση την αλλεργία, η λήψη του πολτού δεν είναι συνδεδεμένη με παρενέργειες και αντενδείξεις, επομένως κρίνεται αβλαβής.


Ο βασιλικός πολτός διατηρείται στο ψυγείο.



323 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page