top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαstayiafarm

Ο θησαυρός μας: ένα βαζάκι μέλι θυμαρίσιο, βιολογικό

«Το θυμαρίσιο μέλι είναι λεπτόρρευστο, ξανθό και ένα από τα πιο θρεπτικά μέλια. Δεν είναι τυχαίο που οι θυμαρίσιες μελισσομάνες είναι οι πιο καρδαμωμένες», μου έλεγε κάποτε ο κύριος Παλαιολόγος, παλαίμαχος μελισσοκόμος από τη Σύρο.


Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γυρεόκοκκων θυμαριού στο μέλι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του και οι ευεργετικές του ιδιότητες. Ωστόσο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, σπάνια αναγράφεται το εν λόγω ποσοστό στην ετικέτα –διαφέρει άλλωστε από χρονιά σε χρονιά– και δυστυχώς η νοθεία στο μέλι είναι αρκετά εκτεταμένη. Η χημική ανάλυση, ο μόνος έγκυρος τρόπος να ελέγξουμε τη σύσταση του μελιού, δεν είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιήσει εύκολα ο καταναλωτής. Μια λύση είναι η επιλογή βιολογικού μελιού, καθώς αυτό υπόκειται σε εκτεταμένες αναλύσεις προτού λάβει την πιστοποίηση. Αν λοιπόν αναγράφει «θυμαρίσιο», τότε πληροί σίγουρα τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Για τον φετινό τρύγο στις Κυκλάδες ο μελισσοκόμος Παναγιώτης Μαρούλης μάς λέει ότι «είναι μια καλή χρονιά, παρά τον καύσωνα και την ταλαιπωρία των θυμαριών». Στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα, αφού σε πολλές περιοχές ο καύσωνας –και αλλού η βροχή– συνέπεσε με την κορύφωση της ανθοφορίας των θυμαριών. Η καλοκαιρινή σοδειά του 2017 βρίσκεται ήδη στα βαζάκια, κι αν η φύλαξη γίνεται στις κατάλληλες συνθήκες, το μέλι μας δεν πρόκειται να πάθει τίποτα για χρόνια.

Μερικά από τα πιο αξιόλογα θυμαρίσια βιολογικά μέλια που βρήκαμε στην αγορά:


Αμοργού - Αμοργιανό, Παναγιώτης Μαρούλης Το Αμοργιανό μέλι του Παναγιώτη Μαρούλη, βραβευμένο από τον «Γαστρονόμο», είναι αρωματικό και έχει μεγάλο ποσοστό γυρεόκοκκων θυμαριού, άνω του 85%. Τα μελίσσια του βρίσκονται σε περιοχές Natura.

Στα καταστήματα 4 Εποχές και Βιολογικό Χωριό

Κρήτης - Φάρμα Λαγουδάκη Σε έναν αμετακίνητο μελισσότοπο στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, βόρεια των Χανίων, βρίσκονται τα μελίσσια της οικογένειας Λαγουδάκη. Το μέλι τους μοσχοβολάει θυμάρι, έχει πολυεπίπεδη γεύση, είναι ελαφρύ και νόστιμο.

Στα καταστήματα Παραδοσιακό Μπακάλικο, Βιολογικό Χωριό

Κύθνου και Κρήτης -Stories of Greek Origins Κυρίως εξαγωγική δραστηριότητα έχει η εν λόγω εταιρεία, η οποία τυποποιεί μέλι από μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στην Κύθνο και στην Κρήτη. Στόχος το ποσοστό σε γυρεόκοκκους θυμαριού να ξεπερνάει το 50-55%.

Στα καταστήματα Θανόπουλος, Ηπειρώτισσα και σε μεγάλα ΑΒ Βασιλόπουλος

Φωκίδας - Μέλλην Πολυβραβευμένα τα περιορισμένης παραγωγής μέλια της οικογενειακής επιχείρησης Μέλλην, που έχει έδρα της το Μαλανδρίνο Φωκίδας και τα μελίσσια της στην Γκιώνα και στο Γαλαξίδι, σε περιοχές Natura 2000. Φίνα γεύση και πλούσια υφή.

Στα καταστήματα Ηπειρώτισσα, Graffito Concept Store


Στερεάς Ελλάδας, Σκύρου, Ναυπάκτου - Vasilissa Mοσχοβολάει βότανα, είναι παχύρρευστο, ξανθό, με γεμάτη γεύση. Το μέλι της Stayia Farm παράγεται από μελίσσια που βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα, στη Σκύρο και στη Ναύπακτο. Ζητούμενό τους η περιεκτικότητα του μελιού σε γυρεόκοκκους άνω του 40%.

Στα καταστήματα Θανόπουλος και ΑΒ



Πηγή: gastronomos

114 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page